Τρίτη 18 Ιουν 2024

Who's Online

Now online:
 • 20 guests


You Get What You Give - International Trail Building Week 2019

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

News - Ανακοινώσεις

internanional trail building week coverInternational Trail Building Week 2019 in Thessaloniki

Οι συνέργειες ήταν από την πρώτη στιγμή ζητούμενο για εμάς και αυτό είναι κάτι που το έχουμε επισημάνει πολλές φορές στα άρθρα μας.

Για αυτό τον λόγο, όταν μας έγινε η πρόταση έναν χρόνο πριν από την Aegean Trails, να συνδιοργανώσουμε το τρίτο στη σειρά International Trail Building Week στην Θεσσαλονίκη, ήταν δεδομένο ότι η απάντηση μας θα ήταν θετική.

Γνωρίζαμε βέβαια ότι οι δυσκολίες θα ήταν πολλές...

Άμεσα απευθυνθήκαμε στην Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα στον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Κο Αλέξανδρο Θάνο. Η απάντηση του ήταν όχι απλώς θετική, ως προς την στήριξη της Περιφέρειας, αλλά κινητοποιήθηκε άμεσα προσωπικά ο ίδιος, ώστε να εξασφαλίσουμε την αδειοδότηση από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης που ήταν βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει το project. Και ενώ η καταρχήν απάντηση του Δασαρχείου φάνηκε να είναι θετική, η συνέχεια έδειξε για ακόμα μια φορά, πως στην Ελλάδα οι συνέργειες με δημόσιους φορείς παραμένει ζητούμενο... Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία που θα την αναλύσουμε σε ένα άλλο άρθρο.

trailbuilding thessaloniki 01

Η οργάνωση του συγκεκριμένου project είχε πολλές και διαφορετικές πτυχές στις οποίες έπρεπε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δύο όμως ήταν τα πλέον βασικά ζητήματα που μας απασχόλησαν.

α. Να γίνει αντιληπτό από τους φορείς η σημασία της προσπάθειας ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης ως προορισμού ορεινής ποδηλασίας.

β. Να δημιουργηθεί υπεραξία στο project της Aegean Trails μέσω της συμμετοχής των trail builders-εθελοντών, για να έχει η προοπτική του ποδηλατικού τουρισμού στη χώρα μας, το μεγαλύτερο δυνατό θετικό αντίκτυπο.

trailbuilding thessaloniki 02 trailbuilding thessaloniki 03


Η παρέα των trail builders -και φίλων μας πλέον- σχηματίστηκε προερχόμενη από πολλές Ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες: ο Martin από την Ολλανδία, ο Andreas από το Λουξεμβούργο, ο Orgest από την Αλβανία, ο Moritz από τις Αυστριακές Άλπεις, η Stephanie από τον Καναδά και οι Felix, Christian, Stefan, Bernd, Marcus, David και η Maria από την Γερμανία. Πολυπολιτισμικό crew, με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για το mountain bike και τη φύση.

Η ομάδα πλαισιώθηκε φυσικά με την υποστήριξη και την καθοδήγηση της Andrea από την Γερμανία και την Bike Agentur, τον επίσης Γερμανό Lars από την Islandhopping, καθώς και τον Ιταλό Marco Tiberi από τους Trail Brothers, που μας ενέπνευσε με την αφοσίωση αλλά και την τεχνογνωσία του στην κατασκευή και συντήρηση ποδηλατικών μονοπατιών.Με πολύ μεγάλη όρεξη όλοι οι εθελοντές μαζί με την τοπική ποδηλατική κοινότητα, μαζευτήκαμε από τις 30 Μαρτίου εώς τις 6 Απριλίου στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, στο αγαπημένο μας Σέιχ Σου. Προσπαθήσαμε στον λίγο χρόνο που είχαμε, δίνοντας το 100% των δυνάμεων μας, να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αντίκτυπο, καθαρίζοντας το δάσος, συντηρώντας κάποια μονοπάτια, κατασκευάζοντας μία νέα, μικρή, αλλά άκρως διασκεδαστική νέα γραμμή (το Tulumba Trail) και κυρίως να αναδείξουμε τα πολλαπλά οφέλη του τουρισμού της ορεινής ποδηλασίας. Τέλος, με την ευκαιρία που μας έδωσε η καταρχήν επιφυλακτική στάση του Δασαρχείου, καταδείξαμε σε όλους τους φορείς την θετική στάση των mountain bikers απέναντι στους θεσμούς και τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς ως προς την τοπική κοινωνία, μέσω του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

trailbuilding thessaloniki 04 trailbuilding thessaloniki 05


Όλη η εβδομάδα, ήταν γεμάτη με σκάψιμο και riding. Και αυτό, όπως όλοι οι mountain bikers γνωρίζουνε, γεννάει πολλά και έντονα συναισθήματα. Θετικά όπως χαρά, ενθουσιασμό, σεβασμό, εκτίμηση, αλλά και κάποιες φορές αρνητικά (λόγω της κατάστασης με το Δασαρχείο στην προκειμένη περίπτωση), όπως θυμό και απογοήτευση.

Η μαγεία του Trail Building Week ωστόσο, είναι ακριβώς αυτή. Να πολλαπλασιάζει τα θετικά και να μετατρέπει τα αρνητικά σε λίπασμα για την εύφορη ανάπτυξη του mountain bike και του θετικού αντίκτυπου που έχει στους ανθρώπους και στο σύνολο. Το γεγονός αυτό, βοήθησε να αλλάξει στην πορεία η στάση του Δασαρχείου, να δημιουργήσει τις συνθήκες κατανόησης από την μεριά των φορέων για τα θετικά αποτελέσματα του Trail Building Week και άφησε σε όλους μας μία γλυκιά επίγευση και την αποφασιστικότητα για να πάμε ένα βήμα παραπέρα!

trailbuilding thessaloniki 06 trailbuilding thessaloniki 07
trailbuilding thessaloniki 08 trailbuilding thessaloniki 09


Εξάλλου η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, έχει την προοπτική να εξελιχθεί με συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες σε έναν πραγματικά σπουδαίο τουριστικό προορισμό για mountain bikers. Το περιαστικό δάσος μπορεί να αποτελέσει ένα αστικό ποδηλατικό πάρκο, η Χαλκιδική με μπροστάρη τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής δημιουργεί ήδη τις συνθήκες για την ανάπτυξη ενός δικτύου 25 ποδηλατικών και περιπατητικών μονοπατιών , ενώ υπάρχει φυσικά και η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης ποδηλατικών μονοπατιών στο βουνό των Θεών, τον Όλυμπο, που από μόνος του αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό κεφάλαιο για ολόκληρη την περιοχή.

Δε θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία την εβδομάδα του Trail Building Week 2019, αν δεν είχαμε την αμέριστη υποστήριξη από φορείς, εταιρίες, αλλά και ατομικές πρωτοβουλίες. Για αυτό και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τους εξής:

 • Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για την αμέριστη στήριξη και για την υιοθέτηση της ιδέας ανάπτυξης της περιοχής, ως προορισμού ορεινής ποδηλασίας.
 • Την Ελληνική Ένωση Ορεινής Ποδηλασίας.
 • Την Bike Agentur και πιο συγκεκριμένα την Andrea Hahn για το όραμα της Aegean Trails.
 • Την Islandhopping για την συνεχόμενη υποστήριξη προς την Aegean Trails.
 • Τους Trail Brothers για την μετάδοση της τεχνογνωσίας και εμπειρίας στην κατασκευή και συντήρηση ποδηλατικών μονοπατιών.
 • Την Pearl Izumi για τα γάντια και τα μπλουζάκια για το trail building.
 • Την Evoc για την τσάντα για το trail building, το tailgate για τα ποδήλατα του crew, τα ποδηλατικά γάντια και τα t-shirt.
 • Τον φωτογράφο Moritz Ablinger και τον βιντεογράφο David Karg για το απίθανο υλικό.
 • Το Νερό Αύρα, το Exereton και την Daily Taste για την προμήθεια νερών και σνακς.
 • Την ποδηλατική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και όλους τους εθελοντές.
 • Το ποδηλατικό κατάστημα Action Bike, καθώς και τον ποδηλατικό σύλλογο Ωραιοκάστρου για την βοήθεια και την υποστήριξη τους.
 • Την εταιρία Rise για πολλά και διάφορα.
 • Τους φίλους μας και κυρίως τις οικογένειες μας για την στήριξη τους σε όλα τα επίπεδα. Ξέρουν αυτές...

Καλή αντάμωση στα επόμενα trail building sessions!

trailbuilding thessaloniki 10 trailbuilding thessaloniki 11

πηγή άρθρου: Outlinemtb.com

Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy