Πέμπτη 28 Μαρ 2024

Who's Online

Now online:
  • 89 guests


Πρώτος αγώνας της χρονιάς με ρεκόρ συμμετοχών και επιστροφή Ανδριώτη

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Races - Αποτελέσματα Αγώνων

marathon bikepark dh race elite podiumΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ DOWNHILL OPEN 2014
1ος αγώνας, MC bike park, Ν. Μάκρη, 23/3

DOWNHILLΟΘΑΛΑΣΣΑ!!!!

Μετά την απόλυτα επιτυχημένη αγωνιστική χρονιά του 2013 το ελληνικό downhill κυριολεκτικά απογειώθηκε! Νέο ρεκόρ συμμετοχών με 215 αναβάτες να δίνουν το παρών στη super ανανεωμένη πίστα του MC bike park και πάνω από 1.500 ξέφρενοι θεατές να δίνουν το δικό τους στίγμα! Ένας αγώνας που έγραψε ιστορία κι ένας Κώστας Ανδριώτης που επέστρεψε στην αγωνιστική δράση με μια φοβερή νίκη!

Δεν έχει ξαναγίνει! Το ελληνικό downhill έχει ξεφύγει και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτή τη δυναμική! Μιλάμε για 215 αναβάτες (165 ήταν το προηγούμενο ρεκόρ) και κυρίως για 47 Junior (κάτω των 18 ετών) που έσπευσαν να αγωνιστούν με κέφι και πάθος σε ένα απαιτητικό σπορ που γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση! Χαμός! Και όλοι πέρασαν υπέροχα καθώς η πίστα στο MC bike park μπορεί να μην είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας ωστόσο ήταν άριστα προετοιμασμένη και πάνω απ' όλα ήταν διασκεδαστική. Το πρώτο κομμάτι τεχνικό και απαιτητικό γεμάτο με γρήγορα μπερμς και το φοβερό τμήμα με τα road gap που θύμιζε παγκόσμιο! Ακολουθούσε ένα κομμάτι με ροή και κάποια πονηρά περάσματα και στη συνέχεια μια τραβέρσα όπου χρειάζονταν πετάλι και έξυπνες γραμμές. Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής θεαματικό με μια όμορφη ξύλινη κατασκευή και ένα ιδανικό τερματισμό που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου.

marathon bikepark logo wide

Άρτια ήταν η διοργάνωση που ανταπεξήλθε στις πολλές συμμετοχές ενώ ένα φοβερό σκούπισμα της πίστας το Σάββατο το πρωί και το απόγευμα εξασφάλισε πολύ καλές αγωνιστικές συνθήκες παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, με το πάθος του Σάββα Τζιλάβη, το δάσος του Ν. Βουτζά πήρε ζωή και το Πανελλήνιο Κύπελλο Downhill ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις! Να σημειώσουμε ότι αυτή τη φορά ΟΛΟΙ οι κορυφαίοι αναβάτες της χώρας έδωσαν το παρών εκτινάσσοντας στα ύψη το επίπεδο του συναγωνισμού σε όλες τις κατηγορίες και ιδιαίτερα στην Elite όπου η πρώτη δεκάδα είναι πραγματικά φωτιά! Το κερασάκι στην τούρτα έβαλαν οι ένθερμοι θεατές που κατέκλυσαν τα θεαματικά σημεία της πίστας και ειδικά το μεγάλο road gap όπου έγινε πραγματικά χαμός! Κόρνες, βουβουζέλες, ροκάνες, σφυρίγματα και χειροκροτήματα ενθάρρυναν τους αναβάτες να χώνουν με τα όλα ένα από τα μεγαλύτερα και θεαματικότερα άλματα που έχουμε δει σε αγώνα downhill! Πανικός! Και το φοβερό ήταν ότι το ζόρικο αυτό road gap που σου εξασφάλιζε γερό airtime δεν το τόλμησαν μόνο οι έμπειροι αναβάτες αλλά και πολλοί πιτσιρικάδες επιβεβαιώνοντας ότι η νέα γενιά έρχεται ακόμη πιο δυναμικά!


Τα οχήματα του uplift ανεβοκατέβαιναν ασταμάτητα και στις 12 ακριβώς ξεκίνησαν τα προκριματικά που αυτή τη φορά δεν καθόριζαν μόνο την σειρά εκκίνησης, αλλά και το ποιοι θα προκριθούν στον τελικό! 122 αναβάτες πήραν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό (60 elite, 29 junior, 20 master, 7 veterans, 2 γυναίκες και 4 hard tail) και οι υπόλοιποι διασκορπίστηκαν στην πίστα για να χειροκροτήσουν τους συναθλητές τους...
Τον χορό έσυρε ο Γιάννης Ιωάννου καβάλα στο νέο του Specialized Demo. Ο αναβάτης από το Βόλο με σαφώς βελτιωμένο στυλ και αποφασισμένος για τη νίκη οδήγησε δυνατά και με χρόνο 2:01.706 έθεσε τα στάνταρ. Ακολούθησε ο Κώστας Ανδριώτης (2:03.192) επίσης με νέο ποδήλατο (ένα διαστημικό Santacruz V-10), ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Μάρκος Μπουρνιάς (2:04.888) με το κλασικό SX trail του... Στην τέταρτη θέση βρέθηκε ο αναβάτης με τον άσσο στο number plate του, ο τρελαμένος Μήτσος Οικονόμου και πίσω του ο φορμαρισμένος Δάνης Καραμιχαηλίδης και ο ορεξάτος Σωτήρης Μίχος. Πρώτος Junior ο Σταμάτης Κριέμάδης (7ος γενικής), ενώ πολύ καλή παρουσία είχαν ο Χρήστος Δερβένης (8ος) φυσικά με νέο ποδήλατο (ένα εντυπωσιακό κίτρινο FOES) και ο Γιάννης Κάππας από το Βόλο. Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο Υμηττάκιας Μάριος Πολλάλης μπροστά από τον σταθερό Γιάννη Κορφιάτη. Εκτός δεκάδας έμεινε ο Βρετανός άσσος, Sam Flockhart (βρέθηκε στη χώρα μας για σεμινάρια αγωνιστικής οδήγησης) που έμεινε 11'' πίσω από τον πρώτο, ενδεικτικό του ανεβασμένου επιπέδου του ελληνικού DH, αλλά και ο Ελισσαίος Γουβής που προσπαθούσε να προσαρμοστεί στο νέο Scott Gambler.





Μετά από έναν μαραθώνιο προκριματικό που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες ξεκίνησε ο μεγάλος τελικός που τελείωσε λίγο πριν την δύση του ηλίου! Αυτά έχουν οι πολλές συμμετοχές... Ο Κώστας Ανδριώτης έσπασε τα χρονόμετρα και πάλι! Ήταν ο μόνος που έσπασε το φράγμα των δύο λεπτών (1:59.684) και ξεκίνησε την χρονιά με μια φοβερή νίκη στην Elite και στη γενική! Είχε υπέροχη ροή και ορμή και τρόμαξε τους πάντες με το εντυπωσιακό άλμα του στο raod gap! Δεύτερος, ποιος άλλος, ο Γιάννης Ιωάννου που οδήγησε αγχωμένος και δεν μπόρεσε να βελτιώσει το χρόνο του (2:01.716) και τρίτος ο μπερμάκιας Μάρκος Μπουρνιάς (2:04.969). Ακολούθησε ο περσινός τιτλούχος Μήτσος Οικονόμου, όπως πάντα cool, που επικράτησε για μόλις μισό δευτερόλεπτο του Δάνη Καραμιχαηλίδη. Εξαιρετική κατάβαση έκανε ο Μάριος Πολλάλης που συμπλήρωσε την πρώτη εξάδα, ενώ έβδομος ήταν ο Ευριπίδης Μπουμπουζιώτης από το φοβερό team Bike30 από το Βόλο wipάρωντας άρρωστα στο road gap. Στην όγδοη θέση βρέθηκε ο Χρήστος Δερβένης, ενώ συγχαρητήρια αξίζουν στον Άρη Χατζηγεωργίου που αγωνίστηκε με σπασμένο δάκτυλο και κατάφερε να πάρει την ένατη θέση μπροστά από τον Γιάννη Κορφιάτη.

Στην κατηγορία Junior ο Σταμάτης Κριεμάδης (2:08.336) έθεσε τα στάνταρ παίρνοντας μια καθαρή νίκη όντας έκτος γενικής. Οι φοβεροί πιτσιρικάδες από το Αγρίνιο, Νίκος και Τηλέμαχος Τσαρούχης τρέλαναν τους πάντες με την απόδοση τους (2ος και 4ος) και πάνω απ' όλους τον πατέρα τους! Το βάθρο συμπλήρωσε ο θεαματικός Γιάννης Χάλαρης που μάλιστα αγωνίστηκε με δανεικό ποδήλατο (ευγενική προσφορά του Teo Divanis) και κατάφερε να τρυπώσει στην 20άδα της γενικής. Πέμπτος βρέθηκε ο Δημήτρης Μπαξεβάνος που έσκασε μύτη με το super εντυπωσιακό Devinci Carbon, οδηγώντας σφιγμένος όμως, καθώς δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον σοβαρό περσινό τραυματισμό του. Έκτος μόλις τέσσερα εκατοστά πίσω από τον Μπαξεβάνο ένα ακόμη νέο αστέρι που ακούει στο όνομα Φίλιππος Ταβουλάρης.


Η κατηγορία Master ήταν υπόθεση του Noel Camaeras (2:09.063) που πήρε καθαρά τη νίκη τερματίζοντας παράλληλα στην έβδομη θέση της γενικής. Πίσω του σφαγή, με πέντε αναβάτες να τα δίνουν όλα για μια θέση στο βάθρο. Την μεγάλη έκπληξη έκανε ο Παναγιώτης Ζύλης που παρά την απουσία του λόγω τραυματισμού έκανε μια φοβερή κατάβαση και ανταμείφτηκε με το πρώτο βάθρο της καριέρας του, ενώ τρίτος ήταν ο περσινός κάτοχος του τίτλου, Βαγγέλης Χριστοφοράκης. Για μισό δευτερόλεπτο έμεινε εκτός βάθρου ο Χρήστος Τρίμης, ενώ τέσσερα δέκατα πίσω του βρέθηκε ο Σπύρος Σαρτζετάκης. Την εξάδα συμπλήρωσε ο πάντα χαμογελαστός Μανώλης Τριαντάρης (ηγέτης του Team Bike30) και έβδομος ήταν ο Δημήτρης Νησιώτης που επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από μακρά απουσία λόγω τραυματισμού.


Στην κατηγορία Vetarans ο Φώτης Σκαρής πήρε την πρώτη του φετινή νίκη με τον 5μηνών γιό του θεατή! Δεύτερος ήταν ο Νικηφόρος Κουρής και τρίτος ο Γιώργος Νικολάου. Να σημειώσουμε ότι ρεκόρ συμμετοχών σημειώθηκε στην κατηγορία με 13 σαραντάρηδες να δίνουν το παρών. Στις γυναίκες η Ειρήνη Μαυράκη δεν είναι πια μόνη καθώς συμετείχε και η Ελενίτσα Λεμονάκη. Η Ειρήνη πήρε τη νίκη και η Ελενίτσα πήρε τα εύσημα καθώς αγωνίστηκε στον τελικό παρά την πολύ άσχημη πτώση της στα δοκιμαστικά. Στην κατηγορία hard tail συμμετείχαν μόλις τέσσερις αναβάτες και νικητής ήταν ο γραφικός πλέον Κώστας Ριτσώνης.





Ο επόμενος αγώνας του θεσμού στις 27 Απριλίου στο φοβερό Tank Trail στην Κύμη όπου αναμένεται να γίνει χαμόοοοοος!

Καλή αγωνιστική σεζόν

-Ακόμη δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι 215 αναβάτες αγωνίστηκαν με επιτυχία σε αγώνα downhill!
-Πολλοί θεατές παρέμειναν στην απονομή που έγινε λίγο πριν νυχτώσει κι έτσι έκλεισε με απόλυτη επιτυχία το αγωνιστικό διήμερο.
-Σκληρός. Ο Μιχάλης Μπερτσιμάς είχε μια πολύ άσχημη πτώση μετά το μεγάλο road gap, πέρασε όλο το απόγευμα του Σαββάτου στο νοσοκομείο, ωστόσο συμμετείχε στον αγώνα στην κατηγορά Elite όπου τερμάτισε 33ος. Μπράβο αλάνι!
-Αναβάτης έπεσε στο τελευταίο άλμα και του έφυγε το ξεκούμπωτο κράνος! Ευτυχώ δεν τραυματίστηκε, αλλά σήμανε σήμα κινδύνου σε όλους όσους αρνούνται να κουμπώνουν τα κράνη τους...
-Έλεος παιδιά! Κάποιοι νέοι αγωνιζόμενοι αναλώνονται σε άσκοπες υποδείξεις στην διοργάνωση και δημιουργούν μια άχρηστη παραφιλολογία στο facebook. Χωρίς να έχουν το αγωνιστικό υπόβαθρο όχι μόνο κάνουν υποδείξεις, αλλά προσβάλουν διοργανωτές και παράγοντες που δίνουν μια μεγάλη μάχη για την διοργάνωση αγώνων. Θα ήτα καλύτερο να κάνουν προπόνηση και να σέβονται.
-Χαμός έγινε για την κατηγορία hard tail (αν θα έπρεπε να υπάρχει ή όχι) και τελικά μόλις τέσσερις αναβάτες έδωσαν το παρών. Πολύ κακό για το τίποτα δηλαδή.
-Παρά τις 215 συμμετοχές και τους δεκάδες άπειρους αναβάτες υπήρξε μόλις ένας σοβαρός τραυματισμός, αυτός του Σταμάτη Μαλατέστα που έσπασε τον καρπό του. Περαστικά.

Φώτης Σκαρής - Gravity Freaks gravity freaks logo

φωτό: Ηλία Μερτής
επιμέλεια άρθρου: Τίμος Τσιν.
Σχόλια (4)Add Comment
jimmynesta
...
γραμμένο από jimmynesta, Μάρτιος 31, 2014
Φίλε Takisandreas επειδή κι εγώ συμμετείχα και έμεινα απέξω να ξέρετε ότι το σωστότερο όλων θα ήταν να τρέχανε οι όσοι πιο γρήγοροι.Τώρα δεν ξέρουμε ούτε τι θέση έχουμε πάρει βάσει γενικής κατάταξης.Απλά!
bak
...
γραμμένο από bak, Μάρτιος 28, 2014
Θα συμφωνησω απολυτα με τον κυριο Takisandreas..οχι τιποτα αλλο αλλα αν το ξεραμε απο την αρχη του αγωνα θα ηταν διαφορετικα.Ενα μεγαλο μπραβο σε ολους τους αναβατες τις masters γιατι και το επιπεδο εχει ανεβει αλλα δεν ακουστηκε και τπτ εν ωρα αγωνα για ολα αυτα ουτε ενα παραπονο!!work hard..
play harder!!
Takisanandreas
...
γραμμένο από Takisanandreas, Μάρτιος 27, 2014
Παρατήρησα πως πολλοί masters με πολύ καλούς χρόνους έμειναν απ' έξω από τον τελικό, ενώ πολλοί Elite προκρίθηκαν με πολύ κατώτερους χρόνους. Αν θέλαμε να είμαστε δίκαιοι, τότε θα έπρεπε σε κάθε κατηγορία να μην προκρίνεται στάνταρ αριθμός, αλλά όσοι έχουν κάνει χρόνο έως 25% χειρότερο του 1ου. Αν για παράδειγμα ο Ιωάννου έκανε στον προκριματικό 2.01.706 δηλαδή 121.706 δευτερόλεπτα, τότε να προκρίνεται στον τελικό ο αθλητής που έχει χρόνο έως 152.133 δευτερόλεπτα ή αλλιώς 2.32.133. Το ίδιο συγκριτικά πάντα με τον πρώτο της κάθε κατηγορίας θα έπρεπε να γίνεται και στις άλλες κατηγορίες. Κρίμα γιατί πολλοί καλοί masters δεν πήραν μέρος στο Β' σκέλος.
stiv
...
γραμμένο από stiv, Μάρτιος 26, 2014
Καμιά φωτογραφία από το road gap ρε παιδιά δεν παίζει??? Συγχαρητήρια σε όλους και ειδικά για το νέο ρεκόρ συμμετοχών.

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy