Παρασκευή 29 Μαρ 2024

Who's Online

Now online:
  • 137 guests


TSG Staten Helmet - Tested & Abused

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

News - Reviews

helmet_staten_elpunk_01Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται να φορέσει κάποιος όταν θα καβαλήσει το ποδήλατό του είναι το κράνος.
Χωρίς γάντια μπορείς να κάνεις, χωρίς θώρακα, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες πάλι μπορείς να καβαλήσεις με ένα μεγαλύτερο ρίσκο τραυματισμού βέβαια. Χωρίς κράνος όμως που πας? Πουθενά!

Επειδή μέσα στο κράνος λοιπόν βάζουμε το κεφάλι μας και είναι πολύ σημαντικό αυτό να παραμείνει όσο πιο άθικτο γίνεται σε περίπτωση πτώσης ή κρούσης με κάποιο άλλο αντικείμενο, πολλές εταιρίες έχουν επενδύσει σε εργαστηριακές έρευνες με σκοπό να βρουν τα υλικά και τη σχεδίαση που θα έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Σε συνδιασμό όμως με την ασφάλεια, ένα κράνος πρέπει να είναι και άνετο, ελαφρύ, δροσερό, να έχει καλό εξαερισμό, να κουμπώνει καλά πάνω στο κεφάλι και να σου παρέχει καλό οπτικό πεδίο. 
Λίγα λόγια για την εταιρία... tsg_designed_by_riders
Η TSG, μια εταιρία σχεδιασμένη από αναβάτες, ιδρύθηκε το 1988 στη Γερμανία για να αναπτύξει εξοπλισμό προστασίας τον οποίο οι skaters της εποχής θα ήθελαν παργματικά να φοράνε. Η αποστολή πέτυχε και σύντομα τα κράνη και τα προστατευτικά της εταιρίας έφεραν την επανάσταση στη βιομηχανία, ενώ η εταιρία έδινε πολύ βάρος στο μάρκετινγκ και τις χορηγίες πολλών αθλητών.

Η ποιότητα και η σχεδίαση της εταιρίας σύντομα έγιναν διάσημα και στους αμερικάνους skaters και το 1996 έγινε συμφωνία με αμερικάνο εισαγωγέα. Το 1999 εισήλθε στο χώρο του Snowboard με τα skate-style κράνη της. Το 2004 ο πρώην team manager της Santa Cruz Snowboards έγινε διευθυντής της εταιρίας και με στόχο την ανάπτυξη της εταιρίας άρχισε να διερευνά αγορές άλλων αθλημάτων όπως mountain bike, BMX, wakeboard και ski. Ένα χρόνο μετά τελικά αγόρασε την εταιρία και μετέφερε τα γραφεία της και τα εργαστήρια στη Ζυρίχη της Ελβετίας.

Σήμερα η TSG International AG είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές και διανομείς σε προστατευτικό εξοπλισμό για skateboard, bike, snowboard, ski και wakeboard. Μερικά backpacks, αξεσουάρ και μία μικρή σειρά ρουχισμού ολοκληρώνουν τη γκάμα της εταιρίας.

tsg_staten_review_01
TSG Staten Helmet in Electro Punk Color


Το κράνος...
Το Staten της δοκιμής είναι στο χρώμα Electro Punk και η αλήθεια είναι πως αυτό μου άρεσε πιο πολύ απ' όλα! Ωστόσο διατίθεται και στα χρώματα flat black, pearl white, flame, redskull, ενώ υπάρχει και η carbon έκδοση με σχεδόν 200 γραμμάρια λιγότερο βάρος. Με κύριο υλικό κατασκευής το fiberglass, το Staten έχει βάρος μόλις 1100 γραμμάρια και διαθέτει 11 τρύπες που επιτρέπουν τον αέρα να περνάει από το εσωτερικό του αφήνοντας τα μυαλά του αναβάτη να πάρουν τον απαιτούμενο αέρα! 

Η σχεδίασή του είναι λιτή, με επιθετική γραμμή και χωρίς πολλά πολλά έξτρα καλούδια που καμιά φορά χάνονται σε μία πτώση ή μεταφορά. Το άνοιγμα μπροστά στο πρόσωπο του αναβάτη είναι ιδανικό, τόσο όσο χρειάζεται για να μην περιορίζεται το οπτικό πεδίο, χωρίς ταυτόχρονα να αφήνει εκτεθιμένο οποιοδήποτε σημείου του κεφαλιού. Το πίσω μέρος του κράνους καλύπτει το σβέρκο του αναβάτη σε πολύ καλό βαθμό και είναι συμβατό με όλα σχεδόν τα neckbrace της αγοράς και σίγουρα με αυτό που η ίδια η TSG κατασκευάζει. Το μπροστινό μέρος έχει πολύ καλή απόσταση από το στόμα, επιτρέποντας την άνετη αναπνοή, χωρίς να σπάνε τα δόντια ή μύτη σε μία μετωπική πρόσκρουση και καλύπτει εντελώς το πηγούνι, αρκεί να γίνει σωστή επιλογή στο νούμερο. Small, Medium, Large και XLarge είναι τα διαθέσιμα νούμερα και σίγουρα κάποιο θα ταιριάξει σε οποιοδήποτε κεφάλι.

Το πλαστικό γίσο γίνεται ένα με το κράνος με τρεις πλαστικές βίδες και είναι ρυθμιζόμενο στο ύψος με μία διαδρομή περίπου 2μιση εκατοστών. Αν και πλαστικό, μου έκανε εντύπωση που έχει αντέξει αρκετές "καλές" πτώσεις μέχρι στιγμής, με αρκετά σημάδια πάνω του, αλλά χωρίς το παραμικρό σπάσιμο ή στράβωμα. Αν όμως κάποια στιγμή αποφασίσει ότι δεν αντέχει άλλο, με κάτι λιγότερο από 20 ευρώ το βρίσκεις πολύ εύκολα στην αγορά.
Διαθέτει κούμπωμα με διπλό D-ring για μεγαλύτερη ασφάλεια και έχει πάρει έγκριση προδιαγραφών CE EN 1078.

Features:
  • Multi-layer Fiberclass Composition
  • EPS impact foam
  • soft interior liner
  • 11 screened aerodynamic vents
  • Adjustable visor (2 positions)
  • D-ring strap
Specs:
  • Standard: CE EN 1078
  • Weight:    1100 g
  • Material: Fiberglass, EPS, Velvet liner


κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

tsg_staten_review_02 tsg_staten_review_05 tsg_staten_review_15 tsg_staten_review_19 tsg_staten_review_22
tsg_staten_review_16 tsg_staten_review_03 tsg_staten_review_10 tsg_staten_review_11 tsg_staten_review_13


Στην πράξη...
Το Staten της TSG δοκιμάστηκε σε διάφορες συνθήκες κατά τη διάρκεια τριών μηνών. Από βροχερές μέρες μέχρι 1-2 καυτά riding dayz στη Δίρφη. Από ολιγόλεπτες καταβάσεις μέχρι και πολύωρο παιχνίδι στο πιστάκι του Αιγίου. Δοκιμάστηκε ακόμα και σε διαδρομή με αρκετό πετάλι. Σε καμία περίπτωση δε με έκανε να νιώσω κούραση στο κεφάλι, ασφυξία, να υδρώσω και να στάξω, να πω ότι "δε μπορώ άλλο, πρέπει να βγάλω αυτό το κράνος από το κεφάλι μου τώρα!". Είναι τόσο άνετο και ελαφρύ που σχεδόν δε με απασχολεί αν το φοράω ή όχι. 

Μετά την αίσθηση που σου δίνει όταν το φοράς και εφόσον έχετε γίνει ήδη φίλοι, έρχεται κάποια στιγμή η ώρα που πρέπει να αποδείξει πόσο πολύ σ'αγαπάει και ότι θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει το πιθανόν άδειο κεφαλάκι σου! Είναι αυτές οι στιγμές που αναρωτιέσαι "γιατί?", "γιατί βρέθηκα εδώ κάτω?", "έχω σπάσει ολόκληρος ή είμαι καλά?"... βγάζεις το κράνος το κοιτάς, βλέπεις τα καινούρια σημάδια πάνω του και καταλαβαίνεις πως αν δεν το φόραγες θα είχες σπάσει την κεφάλα σου ή θα είχες αφήσει τα δόντια σου εκεί. Σε αυτούς τους τρεις μήνες της δοκιμής με το Staten είχα δυστυχώς αρκετές τέτοιες στιγμές έντονου πάθους και επαφής με διάφορα στοιχεία της φύσης. Χώμα, κορμοί, πέτρες και άνθρωπος έγιναν ένα και το Staten ήταν αυτό που μπήκε ανάμεσά μας διατηρώντας το μυαλό μου και τις εγκεφαλικές μου διαδικασίες σε πλήρη λειτουργία! 

Ελαφρά σημάδια στο βερνίκι υπάρχουν, αλλά διατηρεί τη γυαλάδα του, παρόλο που συνήθως το πετάω από εδώ και από εκεί και το αφήνω χύμα μέσα στο σάκο με τον υπόλοιπο εξοπλισμό μου. Με τιμή λίγο πάνω λίγο κάτω από τα 150 ευρώ (αναλόγως το χρώμα) το Staten θα αφήσει ικανοποιημένο κάθε αναβάτη χωρίς ο τελευταίος να έχει ξοδέψει μία περιουσία για να το αποκτήσει. Ιδανικό για όλες τις καιρκές συνθήκες (ή σχεδόν σε όλες γιατί σε χιόνι δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω!), άνετο, ελαφρύ, με καλό αερισμό και οπτικό πεδίο και πολύ καλό επίπεδο προστασίας, το Staten της TSG αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς.

tsg_staten_review_04
Του αρέσει να βρίσκεται πάνω στο ποδήλατο, ακόμα και όταν ο αναβάτης δεν είναι εκεί!

tsg_staten_review_18
Τα σημάδια μαρτυρούν τις επαφές του κράνους με τη φύση....

tsg_staten_review_24
Ιδανικός συνδιασμός η μάσκα της Vonzipper - Bushwick XT Snakey

tsg_staten_review_25_2
Αρκετά με τα λόγια... let's go for a ride right NOW!


Όλα τα προϊόντα της TSG εισάγονται στην Ελλάδα από την εταιρία Microxtreme και μπορείτε να τα βρείτε και στο downhill.gr e-shop άμεσα διαθέσιμα ή κατόπιν παραγγελίας.

Σύντομα ακολουθούν και άλλες δοκιμές προστατευτικών (και όχι μόνο) προϊόντων της TSG....stay tuned! 

Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy