Παρασκευή 29 Μαρ 2024

Who's Online

Now online:
  • 105 guests


Tank Trail DH Race 2016 - super αγώνας για λίγους

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Races - Αποτελέσματα Αγώνων

tank trail race 2016 korfiatis coverΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ DOWNHILL 2016
5ος αγώνας, Κύμη, Tank Trail, 26/6

Για λίγους...


Ο Γρηγόρης Τσαλαφούτας βουτάει με τα όλα στον "Θάνατο", κρατιέται στο offcamper και με μια σφαλιάρα στο ολοκαίνουριο Santa Cruz του, στρίβει με τα όλα. Παίρνει μια βαθιά ανάσα και τερματίζει στην αγκαλιά των συναθλητών του κατακτώντας για πρώτη φορά τη νίκη στην Elite και στη γενική...


Το Tank Trail στην Κύμη είναι η μόνη πίστα στην Ελλάδα που έχει φιλοξενήσει πέντε συνεχόμενους αγώνες DH και μάλιστα με κάθε είδους καιρικές συνθήκες. Παράλληλα είχε ανανεωθεί και φρεσκαριστεί έτοιμο να δεχθεί τους ταχύτερους αναβάτες στην Ελλάδα. Η νέα γραμμή που ονομάζεται "Tubes line" αντικατέστησε το τμήμα που περιλάμβανε το θρυλικό "road gap" και το ζόρικο "στραβό" και παράλληλα αύξησε την τεχνική δυσκολία του trail. Μια σειρά από νέα απαιτητικά offcamper κι ένα ζόρικο step up δοκίμασαν τους αναβάτες και έδωσαν στον Tank Trail ακόμη πιο downhillάδικο χαρακτήρα. To νέο τμήμα είναι φαρδύ, ο "Θάνατος" πιο στρωτός από ποτέ και γενικά παρά την δυσκολία της πίστας έχει περιοριστεί αισθητά η επικινδυνότητα της με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.


Όλα ήταν έτοιμα για έναν σούπερ απαιτητικό αγώνα με τις προβλέψεις να θέλουν ένα σαββατοκύριακο γεμάτο βροχή. Τελικά δεν έβρεξε και ο πέμπτος αγώνας DH του Πανελλήνιου Κυπέλλου πραγματοποιήθηκε με υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς ανέμους, σκόνη και βαθιά πούδρα. Ζόρικα. Δυστυχώς πολλοί αναβάτες (ειδικά από τις κατηγορίες Elite και Master) προτίμησαν να αποφύγουν τα δύσκολα και δεν δήλωσαν το παρών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αρνητικό ρεκόρ συμμετοχών στο Πανελλήνιο Κύπελλο, με μόλις 52 αναβάτες να μπαίνουν στον προκριματικό. Πάντως αν εξαιρέσουμε τον Κώστα Ανδριώτη και τον Γιάννη Ιωάννου που προτίμησαν να αγωνιστούν στο Κύπελλο Βουλγαρίας, τα περισσότερα μεγάλα ονόματα του χώρου ήταν εκεί κι έτσι το επίπεδο του συναγωνισμού ήταν υψηλό. Πραγματοποιήθηκε ένα φοβερό αγωνιστικό διήμερο και παράλληλα οι αναβάτες είχαν την ευκαιρία να κάνουν τα πρώτα τους μπάνια στη θάλασσα. Τέλεια.




Προκριματικός
Πιο δυνατά απ' όλους μπήκε στον προκριματικό ο Γρηγόρης Τσαλαφούτας (2:22.750) και πέτυχε ξεκάθαρα τον ταχύτερο χρόνο, παίρνοντας παράλληλα 50 πολύτιμους βαθμούς. Πάλεψε ο Χρήστος Δερβένης και προκρίθηκε δεύτερος στην κατηγορία Elite (3ος γενικής), αλλά 4'' πίσω από τον Τσαλαφούτα. Δεν εκμεταλλεύτηκε την φόρα του από τη νίκη του στην Λιβαδειά ο Δάνης Καραμιχαηλίδης και προκρίθηκε τρίτος στην Elite, αλλά επτά ολόκληρα δεύτερα πίσω από τον πρώτο. Από κοντά ο Ελισσαίος Γούβης (2:31.419), με τον Γιάννη Κορφιάτη (2:36.072) να το διασκεδάζει ιδιαίτερα πραγματοποιώντας εντυπωσιακά περάσματα στο "στραβό του Μπελιά".


Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της κατηγορίας Junior έδειξε ότι θα είναι Νίκος Αρβανίτης (2:24.241) που ήταν μακράν ταχύτερος των αντιπάλων του και προκρίθηκε δεύτερος γενικής. Μόνο ο φορμαρισμένος Μάριος Ανδρέου (2:27.725) -που σε κάθε αγώνα εμφανίζεται και ταχύτερος- και ο Γιάννης Χάλαρης (2:28.141) μπόρεσαν να σπάσουν το φράγμα των 2:30'' κι έβαλαν υποψηφιότητα για βάθρο.


Στην κατηγορία Master ο Άρης Χατζηγεωργίου (2:27.134) προκρίθηκε και πάλι πρώτος με τον μεγάλο φετινό του αντίπαλο, Αντώνη Αληφακιώτη δεύτερο μόλις 2'' πιο πίσω. Τρίτος ήταν ο Άλεξ Ύμερη (2:37.334) και τέταρτος ο Ερνέστο Σακελαράκης, ωστόσο οι μόλις 12 συμμετοχές περιόρισαν σημαντικά την δυναμική και το επίπεδο συναγωνισμού της κατηγορίας.


Δυνατά οδήγησε ο Φώτης Σκαρής (2:36.400) σε μια από τις αγαπημένες του πίστες και ήταν ο ταχύτερος Veteran μπουκάροντας στην 20άδα γενικής. Πίσω του χαμός με τον Κώστα Πισσάνο, Νικηφόρο Κουρή και Αργύρη Κωστόγιαννη να δίνουν υπόσχεση για δυνατές μάχες.

Δυστυχώς καμία κοπέλα δεν έδωσε το παρών στην Κύμη.

pdfΑποτελέσματα προκριματικού



Τελικός
Τα μαύρα σύννεφα ταξίδευαν γρήγορα και η βροχή πέρασε ξυστά από το Tank Trail λίγο πριν την έναρξη του τελικού. Ο Γρηγόρης Τσαλαφούτας (2:19.553) πάντως έδειξε να μην πτοείται από τίποτε και απολαμβάνοντας το νέο του bike κατέβασε ακόμη τρία δευτερόλεπτα τον χρόνο του κι έφτασε σε μια ιστορική νίκη στην Elite και στη γενική. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Χρήστος Δερβένης (2:24.279), ενώ για μια ακόμη φορά τρίτος ήταν ο Ελισσαίος Γούβης μόλις εννιά δέκατα πίσω από τον Δερβένη. Τουλάχιστον δεν έπεσε μετά τον Θάνατο όπως σε δύο προηγούμενους αγώνες... Σούπερ κεφάτος ήταν ο Γιάννης Κορφιάτης (2:31.459) και πήρε άξια την τέταρτη θέση και την 13η γενικής. Όρμησε ο Δάνης Καραμιχαηλίδης σε μια πίστα που μοιάζει με αυτή της Λιβαδειάς (με μεγαλύτερες κλίσεις), αλλά έκανε το λάθος, είχε πτώση και τελικά τερμάτισε πέμπτος μπροστά από τον Μάριο Πολλάλη που με τις ατυχίες που έχει χτυπήσει το Crew του Υμηττού φαίνεται να οδηγεί πιο προσεκτικά. Παρά το γεγονός ότι έτρεχε πανικόβλητος για την διοργάνωση και την προετοιμασία της πίστας ο Ανδρέας Τράκος κατάφερε να αγωνιστεί και να πάρει την έβδομη θέση στην κατηγορία.


Με 21 αναβάτες να παίρνουν εκκίνηση στην κατηγορία Junior, όχι μόνο ήταν η πιο πολυπληθής κατηγορία, αλλά και η πιο δυνατή με πέντε νεαρούς riders να τρυπώνουν στην πρώτη δεκάδα της γενικής! Σούπερ γρήγορος και με υπέροχο στυλ ο Νίκος Αρβανίτης (2:22.376) πήρε τη νίκη και την δεύτερη θέση στη γενική διαλύοντας τους φιλόδοξους αντιπάλους του, ενώ ο Μάριος Ανδρέου (2:25.617) απέδειξε ότι εκτός από γρήγορος είναι και σταθερός και πήρε άξια την δεύτερη θέση όντας έκτος γενικής. Μετά από πολλά τεχνικά προβλήματα στους προηγούμενους αγώνες ο Γιάννης Χάλαρης αγωνίστηκε με ένα άριστα προετοιμασμένο bike -που του παραχώρησε ο Noel Camateras- και το τίμησε ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου και μάλιστα μόλις μόλις 80 χιλιοστά πίσω από τον Ανδρέου! Ο Θανάσης Παναγίτσας (2:28.670) ήταν γρήγορος και αποτελεσματικός και παρά το λάθος του στο πρώτο off camper, τερμάτισε τέταρτος μπροστά από τον Jim Παναγιωταρά (2:29.127) που συμπλήρωσε την δεκάδα της γενικής. Πολύ όμορφα οδήγησε ο Αναστάσης Αναστασίου (2:30.491) πήρε την έκτη θέση κι έδειξε να το χαίρεται ιδιαίτερα. Με πτώση στον προκριματικό και στον τελικό ο πρωτοπόρος στην βαθμολογία των Junior Τηλέμαχος Τσαρούχης περιορίστηκε μόλις στην όγδοη θέση, ενώ πτώση είχε και ο περσινός τιτλούχος Παναγιώτης Καλλιγέρης που δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματα του μετά από ένα σκληρό τρίμηνο διαβάσματος.


Στην κατηγορία Master με μόλις 11 αναβάτες να παίρνουν εκκίνηση δεν υπήρχε η ένταση των προηγούμενων αγώνων. Ο Άρης Χατζηγεωργίου (2:25.012) πήρε μια ακόμη νίκη μπροστά από τον Αντώνη Αληφακιώτη (2:28.965), ενώ η μόνη πραγματικά σκληρή μάχη έγινε για την τρίτη θέση με τρεις αναβάτες μέσα σε ενάμισι δευτερόλεπτο. Ο local builder και οργανωτής, Γιώργος Γεωργούδης πήρε τελικά το κύπελλο του τρίτου, με τον Άλεξ Ύμερη τέταρτο και τον Ερνέστο Σακελαράκη πέμπτο. Την εξάδα συμπλήρωσε ο Τίμος Τσιντσικλόγλου με την αμέριστη υποστήριξη της συζύγου (έγκυος παρακαλώ) και της 2χρονης κόρης του.


Μια ακόμη καθαρή νίκη που συνοδεύτηκε με την 17η θέση στη γενική πήρε ο Φώτης Σκαρής στην κατηγορία Veteran με τον Αργύρη Κωστόγιαννη δεύτερο και τον Νικηφόρο Κουρή τρίτο, ενώ τέταρτος έμεινε ο Κώστας Πισσάνος που είχε έξοδο.




Παρά τις λίγες συμμετοχές έγινε ένας δυνατός και απαιτητικός αγώνας με δυνατό συναγωνισμό και πολλούς θεατές. Έτσι έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο καθώς αυτός θα είναι ο τελευταίος αγώνας στο Τank Trail αφού από τη νέα χρονιά θα είναι εξ ολοκλήρου έτοιμη η νέα πίστα.


Καλό καλοκαίρι και ραντεβού στις 3-4/9 στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας για τον έκτο αγώνα της χρονιάς.


tank trail dh race 2016 poster

-
Με μεγάλο φάρδος και σωστές κατασκευές το ανανεωμένο Tank Trail αποδείχθηκε εκτός από δύσκολο και πολύ ασφαλές έτσι δεν υπήρξε κανένας άσχημος τραυματισμός. Συγχαρητήρια στο Tank Trail Crew (Ανδρέας Τράκος, Γιώργος Γεωργούδης, Δημήτρης Καπελέρης, Νίκος Δήμος, Βελλιός Εμμανωλίδης) για την φοβερή δουλειά τους! Μοναδικό παράπονο το μέτριο κορδέλιασμα της πίστας το οποίο μάλιστα -κακώς- ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

- Μόνο λυπηρό ήταν το φαινόμενο των 52 συμμετοχών και ειδικά για τις κατηγορίες Elite και Master που δεν ξεπέρασαν τους 15 αναβάτες. Να θυμίσουμε σε όλους ότι αν θέλουμε να γίνονται αγώνες Downhill και Πανελλήνιο Κύπελλο στην Ελλάδα θα πρέπει να το στηρίζουμε πρώτα απ' όλα εμείς οι ίδιοι οι αναβάτες.
- Εντυπωσιακά έως υπερβολικά ήταν για μια ακόμη φορά τα Κύπελλα για τους τρεις πρώτους κάθε κατηγορίας, ωστόσο κακώς δεν υπήρχαν μετάλλια για τις θέσεις 4-5-6.
- Μετά από πολύ σκληρή προσπάθεια το Digging Crew του Tank Trail κατάφερε να ολοκληρώσει το νέο πάνω τμήμα της πίστας που περιλάμβανε απολαυστικά μπερμ, ένα υπέροχο transfer και κάποια τεχνικά offcamper. Δυστυχώς δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στην πίστα του αγώνα γιατί εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων δεν ήταν δυνατό το στήσιμο της τέντας του Red Bull για να προστατεύονται οι αναβάτες από την βροχή που τελικά δεν ήρθε. Ανυπομονούμε για τον επόμενο αγώνα...
- Συγκινητική για μια ακόμη φορά η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια που κάνουν εδώ και έξι χρόνια μια χούφτα αναβατών που αγαπούν το DH. Το Tank Trail πλέον κοσμεί και τα τουριστικά φυλλάδια της περιοχής της Κύμης! Μπράβο.

Φωτό άρθρου: Thodoris Ermilios
Κείμενο: Φώτης Σκαρής gravityfreaks

Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy