Τρίτη 16 Απρ 2024

Who's Online

Now online:
  • 193 guests


Enduro Days στον Κίσσαβο. Μια αξέχαστη εμπειρία!

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail

Tracks & More - Διαδρομές

enduro-days-kissavos-mtb-1
Πόσες φορές την ίδια μέρα έχεις βρεθεί σε αλπικό τοπίο και παραλία
;


Σίγουρα λίγες, τα μέρη που δίνουν αυτή τη δυνατότητα δεν τα βρίσκεις εύκολα και ειδικά αυτά τα δύο να τα συνδέει ένα απίστευτο μονοπάτι μήκους σχεδόν 20 χιλιομέτρων. Μαζί με τον Μήτσο Οικονόμου καταλάβαμε αυτή τη δυνατότητα και με την πολύτιμη βοήθεια των φίλων μας ξεκινήσαμε να σκάβουμε το 2007. Φτιάξαμε την Amanita Trail, διοργανώθηκαν εκεί αγώνες Downhill και παράλληλα ανοίξαμε νέα μονοπάτια με σκοπό να φτιάξουμε μια κατάβαση από τα 1978 μ. υψόμετρο μέχρι τη θάλασσα. Από την κορυφή του Κισσάβου μέχρι την παραλία του Στομίου!

enduro-days-kissavos-mtb-2 enduro-days-kissavos-mtb-3


Όταν αυτή ολοκληρώθηκε αποφασίσαμε να καλέσουμε παλιούς φίλους αλλά και ανθρώπους που μας συνδέει το ενδιαφέρον για το ποδήλατο και το βουνό για να τη γνωρίσουν αλλά και για να γνωριστούμε μεταξύ μας.


Έτσι λοιπόν γεννήθηκε αυτό το Enduro Days και το ζήσαμε όλοι μαζί το Σάββατο και την Κυριακή 7 και 8 Μαΐου στον Κίσσαβο! Η εμπειρία ήταν μοναδική, τόσο για εμένα που έβλεπα μια διαδρομή που άνοιξα να προσφέρει χαρά σε τόσους ανθρώπους όσο και στους ίδιους που είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν στην (κατά τη γνώμη μου) καλύτερη διαδρομή Enduro MTB στην Ελλάδα!

enduro-days-kissavos-mtb-4

Η συνταγή των Enduro Days είναι γνωστή και δοκιμασμένη. Φιλικό κλίμα, μακριά από χρονόμετρο, εντάσεις και πίεση και πάντα με τις πιο φανταστικές διαδρομές. Τα ίδια υλικά με το 1ο και το 2ο στο 2014 και 2015 αλλά με περισσότερη γνώση, εμπειρία, φροντίδα και την πολύτιμη βοήθεια το Μήτσου Οικονόμου και άλλων φίλων αναβατών.

Η διαδρομή του Σαββάτου ήταν στο σύνολο της κατηφορική. Από το καταφύγιο του Κισσάβου πρώτα ο χωματόδρομος.

enduro-days-kissavos-mtb-5 enduro-days-kissavos-mtb-6
enduro-days-kissavos-mtb-7


Όλα εξελίχθησαν ωραία, τα group είχαν χωριστεί από την αρχή και το καθένα ακολουθούσε το ρυθμό του. Το 1ο group υποθέτω ότι θα είχε φτάσει στα μισά της διαδρομής όταν εμείς βγήκαμε από το 1ο μονοπάτι αλλά όλοι το ευχαριστιόμασταν εξίσου και αυτό έχει σημασία. Η Amanita ειδικά μετά από βροχή είναι δύσκολη και έχει πολλές παγίδες ωστόσο η δουλειά που είχαμε κάνει πρόσφατα να την κάνουμε πιο βατή είχε αποδώσει. Στα χαμηλά δεν είχε βρέξει το τελευταίο μονοπάτι που μας κατέβαζε σχεδόν μέχρι την παραλία ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Με μήκος σχεδόν 2 χλμ, ασταμάτητη ροή, φυσικά berms, άλματα πάνω από βράχους και απόλυτα σκιασμένο πρόσφερε ένα μόνιμο χαμόγελο σε όλους! 

enduro-days-kissavos-mtb-8


Την Κυριακή τα πράγματα ήταν πολύ πιο σκληρά. Πάλι με σημείο εκκίνησης το καταφύγιο ξεκινήσαμε να ανηφορίζουμε προς την κορυφή. Αλλού σπρώχνοντας τα ποδήλατα και αλλού κουβαλώντας τα στην πλάτη. Πίσω μου υπήρχε μια μεγάλη ουρά που ανηφόριζε σιγά-σιγά. 100+ ποδήλατα με ακολουθούσαν και όλοι παρότι το υψόμετρο και η κλίση δυσκόλευε όχι μόνο δεν παραπονέθηκε κάποιος, το αντίθετο, κοιτάζοντας τις φωτογραφίες και μιλώντας μετά με ανθρώπους κατάλαβα ότι για όλους ήταν κάτι ξεχωριστό και το αποδεικνύουν οι φωτογραφίες των Μπάμπη Γκιρτζιώτη και Μαριάννας Ρούσσου/Goexperience και του Photostake που κάλυψαν τον event.


enduro-days-kissavos-mtb-9 enduro-days-kissavos-mtb-10


Στην κορυφή είχε κρύο αλλά όλοι χρειαζόταν μια ανάσα εκεί στα ψηλά πριν ξεκινήσει η κατάβαση. Η θέα ήταν αποκαλυπτική, αριστερά και δεξιά ο Όλυμπος και το Πήλιο, οι επόμενοι σταθμοί του Enduro Days. Τα σύννεφα άλλαζαν μορφή και θέση πολύ γρήγορα, οι ακτές του Αιγαίου φαινόταν σαν από αεροπλάνο και όλοι μαζί ξεχυθήκαμε στην κατηφορική πλαγιά. Το σκηνικό θύμιζε εκκίνηση Avalanche, όλοι μαζί σε μια πλαγιά χωρίς μονοπάτι, μόνο με μια κατεύθυνση. Ήθελα να δω όλα τα ποδήλατα μαζί να κατηφορίζουν. Κοίταξα πίσω αλλά αυτό που είδα μου προκάλεσε τρόμο και δέος, πολλοί αναβάτες είχαν κολλήσει πίσω μου και ακολουθούσαν τη δική μου γραμμή, ήταν πολύ κοντά και δεν είχαν κανένα σκοπό να πατήσουν φρένα. Στην κορυφή φαινόταν ακόμη άλλοι να κατηφορίζουν!

enduro-days-kissavos-mtb-11 enduro-days-kissavos-mtb-12

Πριν το δάσος με τις οξιές μαζευτήκαμε πάλι όλοι μαζί και μπήκαμε σε ένα νέο μονοπάτι που είναι ίσως το καλύτερο στον Κίσσαβο. Δε μπορώ να είμαι αντικειμενικός γιατί τα αγαπάω όλα τα μονοπάτια αλλά αυτό το τμήμα πιστεύω ότι ξεχωρίζει. Με την ομίχλη γινόταν τόσο όμορφο και θεωρούσα κρίμα το να πάω γρήγορα!

Αλλά 2 μονοπάτια μήκους περίπου 4 χλμ. και πάλι η Αmanita. Είχε βρέξει πολύ, ακόμα και οι ήπιες κλίσεις είχαν δυσκολία, τα βράχια ήταν σαν από πάγο αλλά χωρίς την πίεση του χρονομέτρου και με καλή παρέα οι δυσκολίες γίνονται διασκεδαστικές!

enduro-days-kissavos-mtb-13

Φτάνοντας κάτω στην παραλία άκουγα μόνο ευχαριστίες, όλοι ήταν ενθουσιασμένοι, εύθυμοι και ήμουν σίγουρος πως ο σκοπός μου είχε επιτευχθεί. Όλοι είχαν περάσει τέλεια, το μονοπάτι και η προσπάθεια που καταβάλουμε για τη δημιουργία και τη συντήρηση του είναι πλέον γνωστά και υπάρχουν άνθρωποι που το στηρίζουν αυτό!

enduro-days-kissavos-mtb-14

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες έναν-έναν προσωπικά που με τίμησε με την παρουσία του αλλά και που βοήθησε στη δημιουργία νέων μονοπατιών. Η κατασκευή χρειάζεται ενέργεια, χρόνο, χρήματα και η σειρά των Enduro Days εξασφάλισε και τα 3 αλλά πάνω απ’ όλα μου έδωσε τα μπράβο, την αναγνώριση και την ώθηση για ακόμα περισσότερα!

Δίπλα στη διοργάνωση από την 1η στιγμή βρέθηκαν το ποδηλατικό κατάστημα Moustakas Bikes, οι κορυφαίες αναρτήσεις Bos, το Life Cycles, η Defeet, το φαρμακείο μας Pharmnet.gr, το φαρμακείο Σ.Βλιώρα , οι κάτοικοι και επιχειρηματίες της Σπηλιάς και του Στομίου επίσης ως χορηγούς επικοινωνίας το Sela.gr και Downhill.gr.

Επόμενο μας ραντεβού στον Όλυμπο, μέσα Ιουλίου για κάτι ακόμα πιο Epic!!

κείμενο: Αλέξανδρος Πετρούτσος
πηγή: Sela.gr
Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο
μικρότερο | μεγαλύτερο

busy